Center for Kræft & Sundhed København
Center for Kræft & Sundhed København
Københavns Kommune
Nørre Allé 45
2200 København N
Tlf / 8220 5800
Københavns Kommune
Kræftrådgivningen i København er beliggende i centret
Tlf / 8220 5805
Kræftens Bekæmpelse

Jørn Kring Mortensen med sin vægtkurve. Foto Anne Mie Dreves

En bruger af centret får vejledning af en diætist. Foto Anne Mie Dreves

Teksten her et uddrag fra bogen “Mosaik – 21 tekststykker om at komme fra kræft til kræfter”. Bogen er skrevet af den tidligere bruger af centret Lotte Seheim. Du kan downloade hele bogen eller bestille den her på hjemmesiden.

Diætisten fik mig til at gøre noget ved tingene

For mange mennesker skaber mad stor glæde, nydelse og livskvalitet. Det kan være: En god bøf, en skive nybagt brød, salater i alle afskygninger, grøntsager, krydderier etc. Men for størstedelen af de mennesker, der rammes af kræft i hoved-halsområdet, bliver kosten aldrig mere den samme efter endt behandling. Mange har så store stråleskader, at de ikke længere kan spise almindelig mad. Hvad gør man så, når man ikke længere kan tygge og synke fødevarer som f.eks. kød og brød? Hvordan får man de ting, kroppen har brug for, når alt skal blendes og være flydende?

”Vi forsøger at klæde folk på, så de kan håndtere det på en så nem måde som muligt. De skal have råd om, hvordan de laver mad uden at skulle bruge timer i køkkenet,” fortæller Gitte Balling, klinisk diætist i Center for Kræft & Sundhed København.

Jørn skulle op i vægt

Jørn Kring er en af de borgere, der har haft gavn af diætisten. Efter operationer og kemo og strålebehandling for kræft i struben havde han problemer med at holde vægten. ”Jeg har aldrig været en sværvægter, og på det tidspunkt var jeg virkelig tynd. Det spottede diætisten med det samme og hev fat i mig. Det blev et vendepunkt for mig, fordi hun med sin psykologiske indsigt kunne fornemme, at jeg gik alt for meget alene med problemerne,” siger Jørn Kring, der undervejs i sit sygdomsforløb erkendte, at hans eget selskab ikke var det bedste for ham.

”Hun havde en fin måde at gå til mig på. Hun var sådan en slags vægtvogter, uden at ordet vægt overhovedet blev nævnt. Hun kunne et eller andet trick, der tændte den gamle sportsmand i mig, så jeg pludselig begyndte at lave skemaer over min vægt,” siger Jørn Kring og nævner, hvor stor en sejr det var for ham, da han efter nogen tid måtte føje et ekstra ark til skemaet, fordi hans vægt steg og ikke længere kunne holdes på én side.

”Det var helt klart diætisten, der gav mig skubbet til at gøre noget ved tingene. Jeg trængte til, at der var nogen, der sparkede lidt til mig – og det gjorde hun, meget blidt. ”

Der var tid til mig

”Det har været et fantastisk sted for mig at komme. Her er der nogle mennesker, der virkelig lægger vægt på at gøre noget for mig 100%. Det var jeg ikke forvænt med. Det tror jeg ikke, at der er nogen, der er forvænt med. Selvom jeg f.eks. har et rigtig godt forhold til min egen læge, så har jeg slet ikke den fortrolighed, som jeg fik med min kontaktperson på centret,” fortæller Jørn Kring og tøver ikke med at understrege, hvad han synes, der er vigtigt.

”Jeg ved faktisk ikke, hvordan det var gået, hvis jeg ikke var kommet på centret. For mig var det af vital betydning, at jeg kom det. Det var uvurderligt. Det var en luksus at møde en medarbejder, der gerne satte en time af til at snakke med mig og høre til, hvordan jeg havde det. Hun tog sig simpelthen tid til at snakke – uden at bruge et eneste fagudtryk. Jeg synes, det er en nødvendig luksus.”

Alle kræftpatienter bør få dette tilbud

”Jeg undrer mig nogle gange over, hvorfor der skulle gå så mange år, før der var nogen, der bevilgede penge til det her. Det må have stået højt på ønskelisten i mange år. Og der har da været et kæmpe behov for det her center i mange år. Sådan ét burde de også have i Århus, Åbenrå, Nykøbing Falster og Rønne. Der er jo behov for det.”