Center for Kræft & Sundhed København
Center for Kræft & Sundhed København
Københavns Kommune
Nørre Allé 45
2200 København N
Tlf / 8220 5800
Københavns Kommune
Kræftrådgivningen i København er beliggende i centret
Tlf / 8220 5805
Kræftens Bekæmpelse

Hans Kurt – Tidligere bruger af Center for Kræft og Sundhed København

Hans Kurt fik kemo i stedet for nyt knæ

Da Hans Kurt skulle have nyt knæ opdagede kirurgen en kræftknude i hans hals på størrelse med en bordtennisbold. I stedet for nyt knæ blev knuden fjernet, og Hans Kurt fik kemo. Efter endt behandling og en tur forbi Center for Kræft og Sundhed har han nu igen mod på livet: Han er startet på arbejdet igen, han har lige bestilt en rejse med familien, og nu har han også fået et nyt knæ.

Hans Kurt er 64 år og bor på Østerbro med sin kone. I januar 2013 fik han konstateret lymfekræft. I dag, 14 måneder efter er han tilbage på arbejde i Beredskabsstyrelsen efter ½ års sygemelding. Han synes selv, han har et dejligt liv i dag, men sådan så han bestemt ikke på livet for et år siden.

En knude på størrelse med en bordtennisbold

”Hvis jeg ikke skulle have haft et nyt knæ, havde jeg været død i dag”, sådan starter Hans Kurt med at fortælle om sit kræftforløb.

I januar 2013 skulle Hans Kurt have et nyt knæ. Derfor var han til forundersøgelse hos en kirurg på Bispebjerg Hospital. Kirurgen opdagede, at Hans Kurt havde en knude på størrelse med en bordtennisbold i halsen. Det var en aggressiv lymfekræft, som skulle opereres meget hurtigt.

”Jeg brød helt sammen, da jeg fik det at vide. Jeg troede, jeg skulle dø, og jeg blev bange for, hvad der skulle ske med min familie”, fortæller Hans Kurt.

Hans Kurt blev hurtigt opereret og fik både kemoterapi, hvor han tabte alt håret og stråleterapi.

Et smil betyder meget

En læge på hospitalet foreslog Hans Kurt at starte i Center for Kræft og Sundhed. I centret fik Hans Kurt en kontaktperson, som fulgte han gennem hele forløbet som kom til at vare knapt et år. Her fik han behandling af en fysioterapeut og trænede to gange om ugen. I starten af forløbet havde han flere samtaler med en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse, fordi han havde det svært.

”Først tænkte jeg, at det ikke kunne hjælpe mig at gå i centret. Jeg havde det for dårligt. Men det synspunkt fik jeg hurtigt ændret. Jeg havde aldrig troet, at jeg kunne komme op igen, men det hjalp centret mig til”, fortæller Hans Kurt.

I centret følte Hans Kurt, at han blev mødt og forstået. Han blev afklaret med sin situation og blev opmuntret til at hanke op i sig selv og komme i gang med bl.a. træning. Det der betød rigtigt meget for ham var, at han altid blev mødt af smil fra medarbejderne.

”Centret er et godt sted, hvis du er langt nede. De kan hjælpe dig til at se muligheder og at komme videre. I centret er du ikke alene, du bliver fulgt tæt, og så får man bare en god træning”, fortæller Hans Kurt.

Mænd tror, at centret er en strikkeklub

I Center for Kræft og Sundhed er godt og vel en tredjedel af brugerne mænd – og det piner Hans Kurt. Han undrer sig over, hvorfor der ikke kommer så mange mænd i centret.

”Mænd mener ikke, at de fejler noget, i stedet bliver de bange. Og så tror de, at centret er en strikkeklub, og der vil de ikke over og have hjælp. Men hvis de kom en eller to gange, ville de helt sikkert blive ved med at gå der”, siger Hans Kurt.

Hans Kurt har haft meget glæde af også at møde andre mænd i centret. Hver gang han skulle træne, mødtes han lidt før med 4-5 andre mænd og drak kaffe.

”Det har været virkeligt hyggeligt. Her kunne man pjatte, selvom man var syg – og det var godt at høre om andres erfaringer, og om hvordan de havde tacklet tingene”, fortæller Hans Kurt.