Center for Kræft & Sundhed København
Center for Kræft & Sundhed København
Københavns Kommune
Nørre Allé 45
2200 København N
Tlf / 8220 5800
Københavns Kommune
Kræftrådgivningen i København er beliggende i centret
Tlf / 8220 5805
Kræftens Bekæmpelse

Arkitekterne Morten Rask Gregersen og Johannes Pedersen fra Nord Architects. Foto Anne Mie Dreves

Huset set fra Nørre Allé. Foto Adam Mørk

Photo Adam Mørk

Området over caféen. Foto Adam Mørk

The architecture

With its aluminum facades, Copenhagen Centre for Cancer and Health is a shining contrast to the red brick buildings dominating the streets.

The design also differentiates itself from the traditional blocks at Nørrebro. Instead of one large building, the centre is composed by a series of smaller connected houses bound together by a large sculptural roof.

“By breaking the building down into smaller units we create a large inviting building. We wanted to create a house where the individual is the center of attention.
- Morten Rask Gregersen from Nord Architects

Situated in the outskirts of the park in “De Gamles By”, nature will be a natural part of the centre providing a green and living rehabilitation environment that gives room for physical activities, experiences, conversation and immersion.

“The centre keeps me going. I’m surrounded by an organized network and I meet people who understand my situation. When I’m down, I go to the centre to get my spirits up.
- Christina, 46 years old

Facts

The Copenhagen Centre for Cancer and Health was built from July 2010 to August 2011 and inaugurated in October 2011.

A series of smaller houses connected by a large sculptural roof form the Centre. The building is designed by Nord Architects.

The gross area of the building is 1,885 m² plus a basement of 361 m². The building holds café, gym, combined gym and auditorium, changing rooms,
treatment rooms, conversation rooms, group rooms, a kitchen for cooking classes and offices. A patio is found in the middle of the building.

Healing architecture

The buildings’ design is inspired by evidence based research on healing architecture. From the beginning, it has been a wish that the appearance of the building inside as well as outside should correlate to the users of the centre. By working deliberately with architectural elements such as scale, materiality and spatial relationships, is has been possible to create an exceptional atmosphere in the new building.

- We have found it of great importance that the building has some conspicuous characteristics, e.g. the daylight’s refraction from the aluminum covered roof changing depending on the time of year, and the inner, warm, wood covered patio, representing the building’s reference room. This is where the building’s inner life and vitality create the sense of closeness and solidarity we also know from the old monastery gardens.
- Johannes Pedersen from Nord Architects

Developed in collaboration with users and staff

Nord Architects has worked closely together with both staff and users of the centre in order to create just the right building for the different types of citizens: the young and the elderly, the very sick and the almost recovered. The house gives room for individual as well as group activities and the settings for both physical activity and meditation are present.

Room for exercise and immersion

Among the house attractions are the gyms at the first floor with view of the park, and the patio on the ground floor where the sun can be enjoyed during the summer.

“The patio is a very central part of the building. The room is meant to be a place for immersion and silence like in the old monasteries. The patio has room for privacy, it has terraces, trees and a water basin that can be seen from the inside.
- Johannes Pedersen

Other facilities include the large kitchen for cooking classes, where you can learn to cook healthy food. And of course the café and the café staff who meet the citizens when they enter the door.

For some people, it is a hard decision to show up at the centre because they have to face their disease. It’s therefore of great importance that the house welcomes people in the right way.
-Morten Rask Gregersen

The construction work

The new centre was begun in July 2010. Pictures of the building activities can be found here at the website.