Center for Kræft & Sundhed København
Center for Kræft & Sundhed København
Københavns Kommune
Nørre Allé 45
2200 København N
Tlf / 8220 5800
Københavns Kommune
Kræftrådgivningen i København er beliggende i centret
Tlf / 8220 5805
Kræftens Bekæmpelse

Forside af centrets kogebog til personer med synke- og tyggebesvær

Kogebog til dig med synkebesvær

Center for Kæft og Sundhed København har udgivet en kogebog til personer som lider af tygge- og synkebesvær. Bogen er blevet til i et samarbejde mellem en kok og to kliniske diætister fra centret.

Hvert år får omtrent 1.700 borgere i Danmark konstateret kræftsygdom i hals og mundhule. Sygdommen og dens behandling får ofte store konsekvenser for borgeren. At kunne spise som før er ikke længere muligt. Der kan være problemer med at tygge og få maden rundt i munden, og der er risiko for fejlsynkning. Det medfører store konsekvenser for borgeren, og også for de pårørende. Det sociale liv bliver påvirket, og mange har ikke mod på at spise sammen med andre.

”Denne gruppe borgere er en yderst sårbar gruppe, som der i forvejen er meget lidt opmærksomhed på. Mange af dem har brug for idéer og inspiration til den daglige madlavning. Jeg har selv gang på gang stået og manglet opskrifter på smagfulde og nærende retter med en konsistens, som er tygge- og synkevenlig”, fortæller initiativtager til kogebogen diætist Gitte Ploug Balling fra Center for Kræft og Sundhed Købehavn.

Bogen er blevet til i et samarbejde mellem de kliniske diætister Gitte Ploug Balling og Vibeke Sode fra Center for Kræft og Sundhed København og kokken Terkel Røjel.

Målet med kogebogen har været at udarbejde en praktisk anvendelig kogebog, med opskrifter af høj kulinarisk kvalitet og med en konsistens, der trygt kan spises uden risiko for fejlsynkning og synkestop. Bogen er udgivet med støtte fra TrygFonden.

Bogen kan downloades som pdf. Den kan også fås ved henvendelse i centret – eller bestilles online.